Siemens Healthineers ve Boğaziçi Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi iş birliğiyle üçüncü kez düzenlenen İnovasyon Yönetimi ve Liderlik Sertifika Programı’nın (IMLEAP) kazananları 16 Mart tarihinde açıklandı. Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall’da düzenlenen ödül töreninde, Başkent ve Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinden oluşan ekip “Individual Health Tracker” isimli projeyle birincilik ödülünün sahibi oldu. Proje, 20 Temmuz 2018’de Erlangen-Almanya’da düzenlenecek Innovation Research Lab Exhibition’a katılmaya hak kazandı.
Başkent Üniversitesi Sağlık İnovasyon Merkezinin (BUCHI) de Ekim 2017 tarihinden itibaren uyguladığı Siemens Healthineers İnovasyon Yönetimi ve Liderlik Sertifika Programı (IMLEAP); üniversite öğrencileri arasında inovasyon kültürünü yaygınlaştırmayı, inovasyon yönetimi konusunda temel eğitim vermeyi ve sağlık teknolojilerinde yenilikçi projeler ortaya çıkarmayı hedefliyor.
Her bölümden üniversite öğrencilerine açık olan programın bu etabında 8 ekip finale kalarak sertifika almaya hak kazandı. Finalistlerin projeleri jüri tarafından değerlendirildikten sonra, kazananlar 16 Mart’ta Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall’daki törende açıklandı. Jürinin değerlendirmesi sonucunda, Başkent Üniversitesi Tıbbi Biyoloji Bölümü Araştırma Görevlisi Rasime Sevgi Cenan, Boğaziçi Üniversitesi Matematik Bölümü öğrencisi Esmanur Yıldırım, Boğaziçi Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü öğrencisi Meltem Uçak ve Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğrencisi Yunus Emre Yücel ve’dan oluşan ekip “Individual Health Tracker” isimli projeyle birinciliği elde etti.
Hastaların hayati belirtilerine ve sağlık durumlarına dair verilerin dijital ortamda depolanarak hastane görevlileri tarafından anlık ve sürekli olarak erişilebilir hale getirilmesini amaçlayan proje, Siemens Healthineers’ın global merkezinin bulunduğu Erlangen’deki Friedrich-Alexander Üniversitesi’nin İnovasyon Araştırma Laboratuvarı’nca (IRL@FAU) düzenlenecek global inovasyon yarışması finallerine doğrudan katılım hakkı kazandı.
Başkent Üniversitesi’nden Kerem Tekbıyıkoğlu ve Rukiye Numanoğlu ve Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Turhan Canlı ve Sefa Çorlu tarafından projelendirilen ve hasta sınıflandırmasına harcanan zamanın en aza indirilmesi, hasta yönetiminin kolaylaştırılması ve verimliliğin artırılması odaklı “NewAge Triage” isimli proje ise IMLEAP ödüllerinde ikinci sırayı aldı.
Innovation Think Tank ile inovasyon yönetimi ve BUCHI
BUCHI (Başkent University Center of Health Innovation) Siemens Healthineers’ın katılımcılara yüksek düzeyde disiplinler arası bir ortamda inovasyon yaratma imkanı sunma amacıyla kurduğu Innovation Think Tank (ITT) kapsamındaki en önemli projelerden biri. ITT platformu ve BUCHI, bugüne dek 500’den fazla icada ve patente imza atmış olan Prof. Sultan Haider tarafından kuruldu. Haider, halen 5500’den fazla üyesi bulunan global ITT’nin başkanlığını da yürütüyor. Dünya genelinde 10 inovasyon laboratuvarı bulunan ITT Almanya, Çin, ABD, İngiltere ve Hindistan’ın yanı sıra Üniversitemizde de faaliyet gösteriyor.
"İcat fırsatı" ve "Sağlığın Geleceği" gibi inovasyon kampları ve yarışmaları düzenleyerek inovasyon kavramını yaygınlaştırmayı hedeflyen BUCHI, Türkiye’de de disiplinler arası bir yaklaşımla inovatif düşünceleri gerçekliğe dönüştürüyor. Bu platformda katılımcılar, disiplinler arası proje takımlarında mühendislik, ürün tasarımı, deney, hızlı prototip üretim, test gibi alanlarda çalışabiliyor. Çeşitli ITT Laboratuvarları arasında işgücü değişim programları, çeşitli üniversiteler aracılığıyla dünyanın en güçlü eğitim kurumlarıyla sürekli iletişim ve inovasyon yönetimi sertifikasyon etkinlikleri sayesinde ITT benzersiz bir global inovasyon ekosistemi oluşturuyor.
buchi.baskent.edu.tr web adresinden Başkent Üniversitesindeki ITT çalışmalarını takip edebilir, programlara katılarak siz de inovasyonlarınızı geliştirebilirsiniz.