UI GreenMetric Dünya Üniversiteler Sıralaması’na katılan Başkent Üniversitesi Ankarada’ki vakıf üniversiteleri sıralamasında 1. oldu.
UI GreenMetric Dünya Üniversiteler Sıralaması sürdürülebilirlik ve yeşil kampüs üzerine odaklanan uluslararası bir sıralama sistemi.
Başkent Üniversitesi, 84 ülkeden 912 üniversitenin katıldığı 2020 yılı UI GreenMetric Dünya Üniversiteler sıralamasında 405. sırada yer aldı.
Türkiye’den katılan 56 üniversite arasından 20., Ankara’dan katılan 6 üniversite arasında ODTÜ’den sonra 2. sırada yer alırken, Ankara’daki vakıf üniversiteleri arasında 1. oldu.
2010 yılından bu tarafa her yıl dünyanın seçkin üniversitelerinin kampüslerini, yeşil alan, enerji ve iklim değişikliği, geridönüşüm ve su yönetimi, ulaşım çevreye duyarlılık ve sürdürülebilirlik alanlarında değerlendiren ve çevre bilinci konusunda uluslararası bir platform olan GreenMetric Dünya Üniversiteleri Sıralama Sistemi 2020 yılı sonuçları açıklandı.
Dünyadaki tüm yükseköğretim kurumlarının katılımına açık olan GreenMetric'in 2020 açıklanan sıralamaya göre Başkent Üniversitesi, 84 ülkeden 912 üniversitenin sıralandığı değerlendirmede dünya üniversiteleri arasında 405. sırada, Türkiye Üniversiteleri arasında ise sıralamaya giren 56 üniversite içerisinde 20. sırada yer aldı. Sürdürülebilirlikle ilgili konulara dikkat çekmeyi ve çevre bilinci konusunda küresel farkındalık oluşturmayı amaçlayan GreenMetric sıralamasında Üniversitemiz 2020 yılında toplam puanını 5575’e yükseltirken, Atık kategorisinde 375’den 1050’e, Ulaşım kategorisinde ise 625’ten 1250’ye, Eğitim kategorisinde ise 825’e yükseldi. Ayrıca, Dünya sıralamasında yeşil alan oranını içeren yapı ve altyapı kategorisinde 213. sırada, atık yönetimi ve geri dönüşüm kategorisinde 398, ulaşım kategorisinde 262. sırada yer aldı. Başkent Üniversitesi’nin yeşil kampüs ve sürdürülebilirlikle ilgili faaliyetlerine, Sürdürülebilir Çevre Uygulama ve Araştırma Merkezi web sayfasından https://bucemcevremerkezi.wixsite.com/baskent adresinden erişilebilir.
2010 yılından beri yayınlanan Endekste bu yıl ilk üç sırayı Hollanda’dan Wageningen Üniversitesi ile Birleşik Krallık’tan Oxford Üniversitesi ve Nottingham Üniversitesi aldı.
Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Haberal elde edilen bu başarıya ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu: Başkent Üniversitesi yöneticileri tüm canlılara yaşanabilir bir ortam sağlama ve onların yaşam hakkına saygı konusunda, insana, hayvana ve bitkilere değer veren bir kurum kimliğine sahiptir. Üniversitelerin en önemli görevlerinden birisi de Üniversitemizin misyonunda da yer aldığı gibi; insan ve çevre haklarına duyarlı, insan ve çevre haklarının geliştirilmesi ve korunmasına katkıda bulunan, duyarlı ve bilinçli bireyler yetiştirmektir. Özellikle üniversite yerleşkeleri daha yeşil bir dünya ile ilgili sürdürülebilir çevresel uygulamaların gençlere öğretildiği sınıf ortamlarıdır. Başkent Üniversitesi kurulduğu günden bu yana kampüs alanı ve çevresinin ağaçlandırılması konusuna büyük önem vermektedir. Başkent Üniversitesi olarak, çevresel sorumluluklarımızın farkında olup, şimdiki ve gelecek nesiller için, sürdürülebilir bir dünya için katkılarımız artarak devam edecektir, Bu süreçte çevre ve sürdürülebilirlik çalışmalarımızda destek veren tüm Başkent Üniversitesi ailesine teşekkür ederiz” dedi.
GreenMetric Son yıllarda yaygınlaşan ve sayıları giderek artan uluslararası üniversite sıralama sistemleri kalitenin bir göstergesi olarak algılanmaktadır. GreenMetric platformu 2010 yılında Endonezya Üniversitesi tarafından kurulmuştur. Yeşil Üniversiteler Sıralaması (GreenMetric), üniversitelerin sürdürülebilirlik programlarının ve politikalarının profilini çıkarmak amacıyla Endonezya Üniversitesi tarafından 2010 yılında başlatılan bir anket çalışması olup; “Yapı ve Altyapı, Enerji ve İklim Değişikliği, Atıklar, Su, Ulaşım ile Eğitim ve Araştırma”dan oluşan 6 ana başlık altında toplanmış; Üniversitelerin yıllık karbon ayak izi hesaplamasından, enerji verimliliği uygulamalarına, çevre ve sürdürülebilirlik konulu eğitim ve araştırma faaliyetlerinden bu konulardaki öğrenci etkinliklerine kadar sorular içermektedir. GreenMetric, üniversitelerin bu konudaki başarılarını değerlendirmekte, aldıkları puanlara göre sıralamakta ve sürdürülebilirlik yöntemlerinin geliştirilmesi noktasında üniversiteleri teşvik etmektedir.